Saltar al contenido

Faunistisch Initiatief

Logo faunism sense fons

WIST JE HET NIET?

OOK JIJ BENT EEN FAUNIST!

Wij faunisten vormen een gemeenschap van mensen die van dieren houden. Een gemeenschap die zich inzet voor het welzijn van dieren. Een gemeenschap die oog heeft voor het behoud van in de geschiedenis opgebouwde relaties met dieren.

Het concept ‘Faunisme’ is geboren met de bedoeling om onze gemeenschap, die tot nu toe geen eigen identiteit had, een naam te geven. Om uit te drukken waar wij allen voor staan: onze natuurlijke en spontane manier van omgaan met dieren en het milieu.

Het Faunistische initiatief stelt dat onze band met huisdieren en gezelschapsdieren moet worden geleefd vanuit emotie, maar ook vanuit redelijkheid, objectiviteit en wetenschap. Dieren voorzien ons van gezelschap, voedsel, werk, en ga zo maar door… We moeten ze met respect behandelen en hun welzijn garanderen.

Het Faunistische initiatief gaat ervan uit dat wij als dierenliefhebbers proactief moeten optreden om het milieu en de biodiversiteit te beschermen. We willen de negatieve gevolgen van onze menselijke aanwezigheid op aarde, de onnatuurlijk grote menselijke druk, zoveel mogelijk verzachten.

De essentie van het Faunisme

La especie humana y su vínculo con los animales | Faunismo

De menselijke soort en zijn band met dieren

Onze samenleving heeft zich sinds het Neolithicum, en zelfs al voor die tijd, ontwikkeld in nauwe samenwerking met dieren.

Deze nauwe relatie met dieren, ons leven in hun gezelschap, hun bezit en het fokken met ze… dat is inherent aan ons bestaan.

De menselijke soort is, als resultaat van een evolutionair proces dat miljoenen jaren duurt, fysiologisch omnivoor. Met andere woorden: we zijn ‘ontworpen’ om voedsel van dierlijke oorsprong te consumeren als essentieel onderdeel van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet, dat de basis vormt van onze gastronomische cultuur.

respeto animal en el faunismo

Respect voor dieren en inzet voor het milieu

Respect voor dieren betekent dat we hun welzijn moeten garanderen en mishandeling moeten afkeuren. Of we ze nu houden als gezelschapsdier of als productiedier.

Respect voor het milieu betekent dat we de negatieve gevolgen van menselijke activiteiten niet mogen negeren en dat we proactief moeten handelen om de biodiversiteit te beschermen, de populatiesatus van beschermde soorten moeten beschermen en vooral ook hun leefgebieden in stand moeten houden.

De toekomst van de biosfeer hangt sterk af van hoe onze soort handelt; van hoe ieder van ons handelt.

Reivindicamos nuestra forma de vivir | Faunismo

Wij claimen onze manier van leven

Tot nu toe hebben we nooit de behoefte gevoeld om de legitimiteit van onze manier van leven op te eisen. Een manier van leven die is gebaseerd op gezinsleven en tradities, waar gezelschapsdieren én productiedieren onderdeel van uitmaken. Kwesties als de consumptie van voedsel van dierlijke oorsprong of het bezit en fokken van dieren maken al sinds mensenheugenis deel uit van de ‘natuurlijke orde der dingen’.

Met verbijstering observeerden we de opkomst en groei van ideologieën die probeerden onze band met dieren door te snijden. Die ons vermogen om voedselkeuzes te maken willen beperken of teniet doen. Die het houden van dieren, de manier waarop wij omgaan met dieren in onze samenleving, willen vernietigen. Die de waarde van dieren niet zien en het belang van bescherming onderschatten.

We gingen ervan uit dat dit voorbijgaande rages waren die op geen enkele manier ons dagelijks leven zouden beïnvloeden. Helaas hadden we het mis…

De Faunistische Gemeenschap

Wij dierenliefhebbers, houders en fokkers van dieren, vormen een wereldwijde meerderheidsgemeenschap. Een gemeenschap, die we vanaf nu Faunisme noemen, die onze manier van leven en omgang met dieren opeisen. Faunisme katalyseert ons gevoel om tot die meerderheid te horen.
Laten we de stilte en passiviteit opgeven, het initiatief voor onze toekomst herwinnen en ons deelnemers voelen in een Faunistische gemeenschap die haar eigen agenda bepaalt.

Jij bent ook een Faunist